Biodynamisk

Biodynamisk vin er vin fremstillet af biodynamisk dyrkede druer. Den internationale certificering sker gennem organisationer som fx Demeter, som har opstillet en lang række krav, som er lidt skrappere end i økologisk vinbrug. Biodynamik er derudover en særlig landbrugspraksis, som arbejder med naturens kredsløb, rytmer og energier for at fremme livskraft og frugtbarhed. Det involverer kompostering, anvendelse af bestemte urtepræparater, samt markarbejde i overensstemmelse med månens bevægelser m.v. Biodynamiske vine skal fremstilles med endnu lavere sulfitmængder, end de økologiske.

Økologisk vin er fremstillet af økologisk dyrkede druer. Vin må kun kaldes økologisk, når den er certificeret og opfylder en lang række krav i forhold til vindyrkningen og vinificeringen. Økologisk vinbrug er en mere miljøvenlig dyrkningsform end konventionel vinbrug, da man eksempelvis dyrker uden kemi, dvs. uden kunstgødning og kemiske sprøjtegifte. I stedet bruger økologiske vinhuse naturlig gødning, anvender biologisk bekæmpelse i form af fx nyttedyr, og sprøjter primært med grundstofferne kobber og svovl – og i mindre omfang end konventionelt vinbrug. Der er også krav om at begrænse tilsætningen af svovl (sulfitter), som stabiliserer og konserverer vinen og hindrer at vinen bliver iltet og ødelagt af gær og bakterier.